Trainingen » Veerkracht door Positieve Gezondheid
Benieuwd hoe je met Positieve Gezondheid aan de slag kan? In deze training verken je het gedachtegoed, leer je meer over toepassingen in de praktijk en krijg je tal van tips en handvatten om ermee aan de slag te gaan.
Machteld Huber is grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid dat gebaseerd is op ‘veerkracht’ en ‘eigen regie’.
Positieve Gezondheid is een vernieuwend concept van gezondheid dat verder gaat dan de afwezigheid van ziekte. Het verschuift de focus van ‘genezen’ naar ‘gezond blijven en betekenisvol leven’. Door te focussen op functioneren, veerkracht en zelfregie van medewerkers kan men de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten.
Positieve Gezondheid legt de nadruk op het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.
Een betekenisvol leven staat centraal. Daarom wordt mensen gevraagd wat zij zélf het liefste willen veranderen. Je spreekt daarmee hun bron van veerkracht aan.
De tool Positieve Gezondheid is uitwerkt in zes dimensies en wordt visueel voorgesteld in een Spinnenweb.
Door invulling van het Spinnenweb wordt de focus gelegd op de mens achter de medewerker (nl. een brede blik naar binnen).
Een ‘ander gesprek’ wordt gevoerd. Er wordt gevraagd ‘Wat is voor jou écht belangrijk’?
Dit gespreksinstrument maakt zaken visueel zichtbaar en bespreekbaar waardoor je de medewerker of een collega kan ondersteunen in het zoeken naar mogelijke acties die ze zélf kunnen ondernemen.
Door ‘gerichte aandacht’ naar de mens achter de medeweker, voelt men zich als medewerker gewaardeerd en erkend. Een gesprek van ‘mens’ tot ‘mens’.
Aanpak training
Op een interactieve en zeer praktische manier duiken we samen in het thema van Positieve Gezondheid. Na een korte theoretische toelichting van het model gaan we zélf aan de slag met het Spinnenweb om met elkaar in gesprek te gaan. De nadruk tijdens deze training ligt op het zélf ervaren en de toepassing ervan in de praktijk.
Wat kun je verwachten?