Corcura biedt specifieke trainingen aan om aan de slag te gaan met het thema ‘gastvrijheid’.
‘Gastvrijheid, de competentie van de toekomst’
Als zorgorganisatie kan je er bewust voor kiezen om je te onderscheiden op basis van gastvrijheid.
Zo zorg je voor een positieve beleving bij patiënten, bewoners, bezoekers, artsen, vrijwilligers, …. én ook medewerkers.
Gastvrijheid is een emotie, de beleving van de gast. Het is het gevoel zich welkom en thuis te voelen én aangenaam verrast te worden door onvergetelijke positieve momenten en relaties.
Patiënten en bewoners beoordelen hun ervaring op basis van de manier waarop ze als persoon behandeld zijn en wat ze ‘ervaren’ hebben gedurende hun verblijf in het ziekenhuis of in het woonzorgcentrum.
Gastvrijheid gaat een stap verder dan klantvriendelijkheid en klantgerichtheid, maar kan niet zonder die twee. Klantvriendelijkheid en klantgerichtheid is wat je ‘geeft’, gastvrijheid is wat de gast ‘ervaart’.
Medewerkers krijgen inzicht in hoe ze het verschil kunnen maken in de beleving van de ‘gast’. Ze worden getraind om hun eigen kwaliteiten in te zetten om hun relatie met de ‘gast’ naar een hoger niveau te tillen. Er wordt stilgestaan bij het feit hoe houding en gedrag bijdragen aan de uitstraling van de organisatie.
Een gastvrijheidsbeleving is een optimale totaalbeleving, een verzameling van positieve ervaringen.
Het creëren van onvergetelijke ‘wow’-momenten hoeft niet duur te zijn en veel tijd in beslag te nemen. Het ‘gedrag’ van medewerkers is het belangrijkste element bij het creëren van gastvrijheidsbeleving.
Tijdens de training doorlopen we de ‘customer journey’ en staan we stil bij volgende items:
Veel hindernissen zoals werkdruk, personeelsproblematiek, miscommunicatie ed. staan hartelijk en gastvrij contact met bewoners, patiënten, medewerkers, collega’s, familieleden, artsen ed. vaak in de weg.
Tijdens deze training worden specifieke technieken aangeleerd om te ervaren men hoe men rustig kan blijven op momenten dat het stressniveau zeer hoog is.
Leren eigen ‘gedachten’ te sturen om zelf rustig te kunnen blijven
Gasten worden steeds mondiger en veeleisender. Het is niet altijd eenvoudig om hier op een correcte en gastvrije manier mee om te gaan. Soms komen we in een ‘actie – reactie’ patroon terecht waar niemand beter van wordt.
Klachten en ontevreden gasten zijn de start voor het creëren van een ‘positieve beleving’!
Leidinggevenden zijn de belangrijkste cultuurdragers binnen de organisatie. Door hun visie en gedrag kunnen ze gastvrijheid mogelijk maken, stimuleren of belemmeren.
Positief hartelijk leiderschap is gebaseerd op een zeer belangrijk vermogen om je in het gevoel en de beleving van een ander te verplaatsen. Dan pas weet je wat de ander nodig heeft om hem of haar te coachen, te enthousiasmeren en te motiveren.
Gesprekstechnieken, verbindende communicatie, coachend leiderschap, groeimindset en principes van een gastvrije cultuur zijn een standaard onderdeel van dit trainingstraject.
Als team ben je afhankelijk van elkaar om gastvrijheidsbeleving te creëren. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel! Het is dus belangrijk om als team blijvend te werken aan verbinding, heldere communicatie, onderling vertrouwen en positieve teamsamenwerking.
Via gerichte interventies, afgestemd op de ontwikkelingsfase waarin het team zich bevindt, worden teamleden zich bewust van hun gedragspatronen én van het effect hiervan op anderen.
Het resultaat van een teambegeleiding is dat er minder energie gaat naar spanningen binnen het team en dat de aandacht opnieuw gericht is op het realiseren van gezamenlijke resultaten en teamdoelstellingen
Als je als organisatie gastvrijer wil worden, moet je vooral gaan ‘ontwikkelen’ in plaats van ad hoc zaken te veranderen. Gastvrijheid gaat verder dan vaardigheden aan -of afleren, het is een proces dat in gang wordt gezet.
Een stuurgroep/ontwikkelgroep wordt samengesteld om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een ‘proces gestuurde cultuur’ naar een ‘mens gestuurde, gastvrije cultuur’.
Dit duurzaam ontwikkeltraject omvat een integrale aanpak. Het omvat organisatieontwikkeling, managementontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling want de structuur bepaalt de cultuur.
Verschillende fasen worden doorlopen:
Het zijn doorgedreven ‘trainingen’. Het is iets anders dan vorming, opleiding of coaching. Door middel van training én aanwezigheid op de werkvloer van de trainer is er een versnelde transfer van het geleerde in praktijk. Kennis en vaardigheden worden aangeleerd. De toepassing ervan in de praktijk staat centraal én wordt mee opgevolgd door de trainer. Een training is dus niet vrijblijvend. Het verwerven van nieuwe inzichten zet aan tot het nemen van actie richting gewenste resultaten. Dit kan op individueel of op teamniveau zijn.
Elk trainingstraject omvat verschillende mogelijkheden en wordt op maat afgestemd.
De trainingen zijn interactief, praktijkgericht, inspirerend en zeer praktisch opgevat.
Het aantal sessies per training hangt af van specifieke verwachtingen, voorkennis en informatie die reeds voorhanden is. We werken met concrete praktijkvoorbeelden van de deelnemers die zélf aan de slag gaan met een persoonlijk actieplan.
Tevreden gasten (oa. bewoners en patiënten) die zich thuis en welkom voelen
Gemotiveerde, loyale medewerkers
Meer betrokkenheid, minder verzuim
Gedeeld leiderschap
Preventie van stress en burn-out
Warme hartelijke zorg