Leidinggevenden zijn de spilfiguur als het gaat om het uitdragen van hartelijke zorgbeleving en cultuurontwikkeling. Om hen te ondersteunen en te versterken in hun functie gaan we zeer specifiek te werk en worden de trainingen op maat ontwikkeld.
Al deze trajecten komen in aanmerking voor functiecomplement.
Dit traject wordt georganiseerd voor een groep van leidinggevenden (management -of directieteam) en loopt over een periode van minstens 3 tot 6 maand.
Doelstellingen van het ondersteuningstraject:
Dit traject komt in aanmerking voor functiecomplement.
Individuele training kan zowel gaan over de ‘operationele werking’ van de afdeling als leiderschapsontwikkeling, teamontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, communicatievaardigheden, time management, enz.
De thema’s die tijdens de trainingssessies aan bod komen, worden bepaald door de individuele vragen en aangereikte casussen van de leidinggevende enerzijds en anderzijds wordt gewerkt aan persoonlijke ontwikkelpunten die voorkomen uit functioneringsgesprekken.
Borging van het proces gebeurt d.m.v. continue feedback en opvolging van het Persoonlijk Actieplan door de direct leidinggevende via informele gesprekken én functioneringsgesprekken.
Op het einde van elke sessie worden concrete acties vooropgesteld door de leidinggevende zelf. Het aantal sessies voor individuele trajecten kan variëren van 3 tot 6 sessies.
Intervisie is een georganiseerd en gestructureerd overleg tussen leidinggevenden rond een thema dat voor hen gemeenschappelijk is. Knelpunten, problemen en voorbeelden van goede praktijken komen aan bod waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van elkaars kennis en ervaring. Het leren van kennis en ervaringen van anderen is het doel van intervisie.
De intervisor bewaakt de methodiek (niet enkel ventileren!) en er wordt gezorgd voor een veilige en constructieve sfeer waarin kan gewerkt worden.
De meest voorkomende onderwerpen voor ‘intervisie’ zijn thema’s en vraagstukken over de operationele werking:
Intervisie komt in aanmerking voor functiecomplement.
Tevreden gasten (oa. bewoners en patiënten) die zich thuis en welkom voelen
Gemotiveerde, loyale medewerkers
Meer betrokkenheid, minder verzuim
Gedeeld leiderschap
Preventie van stress en burn-out
Warme hartelijke zorg