Dilemma's in de zorg

Dit trainingstraject komt in aanmerking voor functiecomplement.

programma

Do 20 oktober 2022 van 13u - 17u
Do 17 november 2022 van 13u - 17u

Prijs

195€ excl. BTW 21%

Locatie

WZC Veilige Have
Lostraat 28
9880 Aalter

Dilemma's in de zorg

Voor wie

Medewerkers zorgsector

Verloop training

  • Door tijdsdruk kan ik de bewoner/patiënt de zorgen niet meer geven die hij of zij wenst en nodig heeft waardoor ik geen voldoening meer haal uit de job.
  • De familie wil het ‘zo’, maar ‘zo’ voelt echt niet OK voor ons.
  • Als ik dit doe ga ik over mijn grenzen, maar als ik het niet doe laat ik iemand in de steek.
  • Het ‘moet’ volgens onze procedure, maar bij mij voelt het als ‘mag niet gebeuren’.
  • Spreek ik de medewerker aan op zijn of haar minder goed functioneren ook al ben ik op de hoogte van zijn of haar thuissituatie met een zieke partner?

Dilemma’s en onmogelijke keuzes, je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Sommige hakken er echt op in, bij jou en je collega’s. Ze vreten energie. Ze zuigen de motivatie uit je weg. Als overlevingsstrategie lijken sommige collega’s zich dilemma’s niet meer aan te trekken of om ze te dicht te laten komen. Dat werkt dan weer net vereenzamend voor wie het zich wel aantrekt.

In deze training wordt stilgestaan bij de eigen aard van dilemma’s en waarom ze zo ‘raken’. Voor dilemma’s bestaan geen oplossingen. Het komt er wel op aan om het wringende karakter ervan bespreekbaar te maken. Slagen we erin om daarover met elkaar in overleg te gaan, dan voelen we hoe dilemma’s ons net versterken in plaats van te verzwakken.

Op basis van het boek "Zorgen zonder je hart te verliezen" (Linus Vanlaere) wordt een zorgethisch kader' aangereikt dat kan ingezet worden om dilemma’s bespreekbaar te maken in een team of zelfs in een groter overleg. Het werkt helpend en verhelderend. Ook voor jezelf!

De deelnemers worden uitgenodigd om hun eigen dilemma(‘s) mee te brengen.

Aan de hand van de bespreking van de ingebrachte dilemma’s wordt het zorgethisch kader toegelicht en ingeoefend zodat men er in de praktijk mee aan de slag kan gaan.

Het is mogelijk om het boek aan te kopen tijdens de training of via deze link.

Deze training omvat in totaal 2 workshops van 4 uur en komt in aanmerking voor het functiecomplement.

Training in samenwerking met Linus Vanlaere

Linus Vanlaere is zorgethicus en auteur van verschillende boeken en publicaties in zijn vakdomein. Hij doceert en onderzoekt bij Vives University college en is vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan KULeuven. Hij is mede-bezieler van het zorgethisch lab ‘sTimul’ en maakt deel uit van het collectief 'Transformatie in Zorg'.

https://www.linusvanlaere.be

Inschrijven